Utställning

Årets utställning 2022

I skuggan av metropolen
– en berättelse om Mexico City

av Ulrika Hembjer | 23 september – 30 oktober 2022, Galleri FishTank, PANORA.

23 september, kl: 16:30-17:30 Presentation av boken “Prärievargen i Mexico City” av Ulrika Hembjer, i samtal med Ingrid Altamirano.

Hovbergs salen, Stadsarkivet
Bergsgatan 20, Malmö

“I skuggan av metropolen – en berättelse om Mexico City” är en resa i tiden med början på tidigt 70-tal, då slumområdet Ciudad Nezahualcóyotl (Neza) skapades i utkanten av mångmiljonstaden Mexico City. I utställningen får vi ansikten på några av de människor som idag utgör metropolen och som med egna ord får berätta sina historier – hur slummen och människorna som bor där har påverkat och format varandra.

Ulrika Hembjer (f. 1956) är en Stockholmsbaserad konstnär och journalist som bodde i Neza under flera års tid. På plats och med kameran i sin hand, har hon fångat händelser, känslor och vardagsliv under närmare fyra decennier. I utställningen får vi ta del av ett urval av dessa fotografier som återfinns i boken “Prärievargen i Mexico City” (Periferi, 2021). Bilderna ställer frågor om tillgång till resurser, ekonomisk jämlikhet, tillhörighet och gemenskap.

Ulrikas egen erfarenhet som invånare i Neza blir utgångspunkten för att synliggöra slumområdet och ge bosättarna en röst. Hon har länge följt Mexico City och dess invånares engagemang och kamp för att inkluderas i utvecklingen av staden. Människor som med egna händer kämpat för sin bostad och mot de korrupta strukturer som skapar fattigdom och marginalisering. Enligt forskare har dessa urbana rörelser drivit på utvecklingen av staden och bidragit till att stärka demokratin.

Tack vare invånarnas kamp och hårda arbete har slumområdet Neza lämnat misären. Men  på andra ställen, som i Mexico Citys centrum, kämpar boendeorganisationer vidare  mot  förfall och gentrifiering och för en levande och inkluderande stad.

Latinamerika i fokus i samarbete med FishTank och PANORA.