Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Årets utställning: “I skuggan av metropolen –en berättelse om Mexico City”

september 23 @ 18:00 - oktober 30 @ 20:00

Gratis

av Ulrika Hembjer | 23 september – 30 oktober 2022, Galleri FishTank, PANORA.
VERNISSAGE: 23 september, kl. 18:00-20:00 FishTank Galleri, PANORA Friisgatan 19D, Malmö

“I skuggan av metropolen – en berättelse om Mexico City” är en resa i tiden med början på tidigt 70-tal, då slumområdet Ciudad Nezahualcóyotl (Neza) skapades i utkanten av mångmiljonstaden Mexico City. I utställningen får vi ansikten på några av de människor som idag utgör metropolen och som med egna ord får berätta sina historier – hur slummen och människorna som bor där har påverkat och format varandra.

Ulrika Hembjer (f. 1956) är en Stockholmsbaserad konstnär och journalist som bodde i Neza under flera års tid. På plats och med kameran i sin hand, har hon fångat händelser, känslor och vardagsliv under närmare fyra decennier. I utställningen får vi ta del av ett urval av dessa fotografier som återfinns i boken “Prärievargen i Mexico City” (Periferi, 2021). Bilderna ställer frågor om tillgång till resurser, ekonomisk jämlikhet, tillhörighet och gemenskap.

Ulrikas egen erfarenhet som invånare i Neza blir utgångspunkten för att synliggöra slumområdet och ge bosättarna en röst. Hon har länge följt Mexico City och dess invånares engagemang och kamp för att inkluderas i utvecklingen av staden. Människor som med egna händer kämpat för sin bostad och mot de korrupta strukturer som skapar fattigdom och marginalisering. Enligt forskare har dessa urbana rörelser drivit på utvecklingen av staden och bidragit till att stärka demokratin.

Tack vare invånarnas kamp och hårda arbete har slumområdet Neza lämnat misären. Men  på andra ställen, som i Mexico Citys centrum, kämpar boendeorganisationer vidare mot förfall och gentrifiering och för en levande och inkluderande stad.

>> Facebook event

Latinamerika i fokus i samarbete med FishTank och Panora.

Detaljer

Börjar:
september 23 @ 18:00
Slutar:
oktober 30 @ 20:00
Pris:
Gratis
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/445466020387384

Plats

Folkets Bio Panora
Friisgatan 19 D
Malmö, Sverige
+ Google Map
Telefon:
040-611 20 97
Webbplats:
www.panora.se

Arrangörer

Biograf Panora
Galleri Fish Tank