Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Presentation av boken ”Prärievargen i Mexico City” av Ulrika Hembjer

september 23 @ 16:30 - 17:30

Gratis

Välkomna till presentation av boken ”Prärievargen i Mexico City”

av Ulrika Hembjer, i samtal med Ingrid Altamirano.

23 september 16:30-17:30
Hovsalen, Stadsarkiv
Bergsgatan 20, Malmö.

Prärievargen i Mexico City är ett personligt reportage om stadsomvandling i världsmetropolen Mexico City, grundad av aztekerna 1325 och en av vår tids största städer. Tillsammans med ett rikt bildmaterial från 1970-talet och framåt får vi möta människor och berättelser om livet i den myllrande megastaden, både i dess periferi och i dess historiska centrum.

Ulrika Hembjer (f. 1956) är konstnär och journalist och har länge följt utvecklingen i Mexico City. Hon bodde som ung student i den beryktade kåkstaden Nezahualcóyotl – ”Den fastan­de prärievargen”, och studerade på konstakademin i Mexico Citys centrum. Sedan 2002 har hon sökt upp människor och platser igen. Här berättas historien om hur slumområdet gått från misär till fungerande stad tack vare invånar­nas uppfinningsrikedom och hårda arbete.

Gentrifiering är ett globalt feno­men. Vi får möta fattiga hyresgäster i Mexico Citys centrum som riskerar att drivas bort när investerare och myndigheter vill rusta upp de nedgångna historiska kvarteren. Genom sitt engagemang har männi­skor i de urbana rörelserna drivit på utvecklingen av staden och stärkt demokratin. Dragkampen om Mexico Citys historiska kvarter och vilka som ska få utforma staden är en högaktuell fråga.

Ingrid Altamirano är född och uppväxt i Mexico City. Innan hon flyttade till Sverige arbetade hon med undervisning och forskning vid UNAM – Universidad Nacional Autónoma de México. För närvarande är hon anställd vid Sveriges Lantbruksuniversitet inom ett forskningsprojekt om Malmös ungdomars perspektiv och deltagande i stadens hållbara omställning. 2014 var hon med och grundade Mexikanska Kulturföreningen i Skåne.

>> Facebook event

I samarbete med Malmö Stadsarkiv.

Efter bokpresentation är ni välkomna på vernissage av utställningen ”I skuggan av metropolen – en berättelse av Mexico City”, där ett urval av Ulrikas bilderna visas på Galleri FishTank i Panora.

Detaljer

Datum:
september 23
Tid:
16:30 - 17:30
Kostnad:
Gratis
Evenemang Taggar:
,
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/359054206310568

Plats

Malmö Stadsarkivet
Bergsgatan 20
Malmö, 21422 Sverige
+ Google Map
Telefon:
040-10 53 00
View Plats Website

Arrangörer

Imágenes del Sur
Latinamerika i fokus
Malmö Stadsarkiv