Fredsavtalet i Colombia gav förhoppningar om en ny och lugn tid för sina invånare. Men freden kom inte. Det senaste året har våldet trappats upp och sociala rörelser i Colombia drabbats hårdare än förr. I augusti 2020 beräknas 182 personer – varav många är afroamerikaner eller tillhör ursprungsbefolkningen – har blivit mördade på grund av sin aktivism för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och rätten till mark.
Vi ägnar den här kvällen åt att synliggöra situationen i Colombia.
Onsdag 21 oktober 18.00-20.45 PANORA
Salong 1 Max 45 personer
OBS! Fri inträde, men begränsade antal platser. Kom i god tid, först till kvarn gäller.
18.00-18.45 Föredrag ~ Livestreamas på Facebook.
Kriget mitt i freden.
Med medverkan av Jaime Gómez.
Tal: Svenska.
Är freden möjlig i Colombia? Jaime Gómez erbjuder en bredd kontext på situationen i Colombia just nu.
Jaime Gomez är systemvetare och jobbar inom IT-industrin. Han har också en bakgrund som jurist från sitt ursprungsland, Colombia, med fokus på internationell ätt. I sitt land var han engagerad i mänskliga rättigheter, fred och demokrati frågor. Numera är han Feministisk Initiativ talesperson för utrikespolitiska frågorr.
19.00-19.15 Online presentation
ForumCiv – Erfarenheter från landsbygden ~ Livestreamas på Facebook.
Presentation av César Muñoz Marín, samordnare i Forum Civs regionkontor för Latinamerika och Karibien.
Tal: Spanska med tolkning på svenska.
Muñoz Marín är kommunikatör och har magisterexamen i antropologi. Han är samordnare också i projektet ”Tejidos”, ett initiativ som genomförs i fyra regioner i Colombia tillsammans med ECOMUN (en plattform för kooperativ som drivs av personer som lämnat FARC), den svenska organisationen We Effect och den colombianska organisationen PARES (Fundación Paz y Reconciliación – Stiftelsen för Fred och Återförening).
19.30-20.45 Film & eftersamtal
En verklig fred / Una paz verdadera
Dokumentär. Regi: Pedro Feitoza och Daniel Richardson. Colombia, Sverige, 2020. Språk: Spanska med engelsk undertext.
Efter mer än 50 års konflikt slöts ett fredsavtal 2016. Men varken fred eller jämlikhet har uppnåtts sedan dess. Förutom fredsprocessen har även offren åsidosatts. Det här har ökat missnöjet gentemot rättsväsendet. Dokumentären synliggör bönderna i Sumapaz och deras situation i ett Colombia efter fredsavtalet. Vi får följa landsbygdsbefolkningen och deras kamp för att försvara sin mark och ekosystemet.
Dokumentären har gjorts inom ramen av Latinamerikagruppernas praktikantprogram. Efter visningen kommer regissörer till filmen _Pedro Feitoza och Daniel Richardson- att svara på publikens frågor.
Tal: Svenska
I samarbete med Latinamerikagrupperna och ForumCiv