Chile blev uppmärksammat i hela världen när folk mobiliserade sig mot den nuvarande regeringens åtgärdspaket. Vi ägnar en hel eftermiddag åt att fördjupa oss i anledningarna till varför det chilenska folket har gått ut på gatorna. Och vi ser exempel på hur rörelsen tar sitt uttryck trots militärt förtryck och pandemi.
Tisdag 20 oktober kl 17:30-20:00 PANORA
OBS! Fri inträde, men begränsade antal platser. Kom i god tid, först till kvarn gäller.
17.30-18.00 Samtal
Las Arpilleras de la memoria ~ Livestreamas på Facebook.
Bélgica Castro presenterar sin utställning Las Arpilleras de la memoria. Om traditionen och konsten att skapa arpilleras samt dess betydelse för kvinnor och för Chiles historia.
18.15-18.30 Film
Chile vaknar upp / Chile Despierta
Kortfilm. Regi: Daniel Pastene. Chile, 2019. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 12 min.
Plaza Ñuñoa, 20:e oktober 2019. Chile Despierta (Chile vaknar upp) är ett dokument från de första dagarna av den sociala mobilisering som ägde rum i Chile. Den triggades av invånare som hade fått nog av en regering som systematiskt ignorerade dem. I filmen får vi ta del av det engagemang som spreds över landet och som redan har blivit en milstolpe i Latinamerikas samtidshistoria.
Online föredrag:
Från krav till verklighet: Sociala rörelser och politisk förändring i Chile. ~ Livestreamas på Facebook.
Med medverkan av Igor Goicovic. Moderator: Enrique Pérez
Tal: Spanska med tolkning på svenska.
Igor Goicovic är Lektor vid Historiska institutionen på Universidad de Santiago de Chile
(fil.dr. i geografi och filosofi). Han har varit gästföreläsare på flera universitet i USA, Argentina, Storbritannien, Spanien, Australien och Chile.
Goicovic forskar om konflikt och politiskt våld i Chile och Latinamerika under 1800- och 1900-talen. Bland hans mest uppmärksammade publikationer
finns: Escrita con sangre. Historia de la violencia en América Latina, 2013; Trabajadores al poder. El Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR) y el proyecto revolucionario en Chile, 1965-1994, 2016; och den senaste: Violencia sen la historia, 2018.