SKOLBIO

MALMÖ Måndag 14 oktober – Minnesdag för Amerikas kolonisering
Mala junta / Dåligt sällskap

Spelfilm. Regi: Claudia Huaiquimilla. Chile 2016. Tal: spanska och mapudungun, engelsk undertext. Längd: 84 min.

Filmen utspelar sig i San José de la Mariquina i Los Rios regionen och handlar om två ungdomar. Tano är från Santiago och har ett kriminellt förflutet. Cheo är en blyg kille som lider av att bli mobbad i skolan på grund av sitt mapuche ursprung. Killarna utvecklar en oväntad och ömsesidig relation av förtroende, där de hittar sig själva. En historia av vänskap i skuggan av Mapuchefolkets kamp för sina rättigheter.

 

 

MALMÖ Tisdag 22 oktober kl 09.00 – 11.15 Panora / LUND Tisdag 5 november kl 09.30 – 11.30 Kino
Virus Tropical
Animerad film. Regi: Santiago Caicedo. Colombia, Ecuador, 2017. Tal: Spanska, svensk undertext. Längd: 97 min. Från AK 7 – Gymnasiet

Virus Tropical är en stilsäker och feministisk coming-of-age-berättelse, och bygger på Paola ”Powerpaola” Gavirias serieroman med samma namn. Paola föds in i en dysfunktionell familj i Quito, Ecuador. När Paolas pappa helt plötsligt lämnar familjen och flyttar till Colombia slits tillvaron upp och kaos flyttar in. Paola mognar mitt i detta kaos och tar allt det har att erbjuda, samtidigt som hon måste slåss mot fördomar och kämpa för sin självständighet om och om igen.

MALMÖ Onsdag 23 oktober kl 09.00 – 11.30 / LUND Torsdag 7 november kl 09.30 – 11.130
Los días de la ballena / Valarnas dagar (Days of the Whale)
Regi: Catalina Arroyave Restrepo. Spelfilm. Colombia 2019. Språk: spanska. Engelsk undertext. Längd: 80 min. Från AK 9 – Gymnasiet

 Cristina och Simón, två entusiastiska och trotsiga graffitimålare går omkring på Medellins gator och gör om väggar till tavlor. Men kärleken och passionen som förenar dem leder även till en konfrontation med ett farligt kriminellt gäng. Det som börjar som en lek kommer snart att förändra deras liv.