MALMÖ
Minnesdag för Amerikas kolonisering
Måndag 12 oktober PANORA
09.00-11.30 AK 9
12.30-15.00 Gymnasiet

También la lluvia / Till och med regnet
Spelfilm. Regi: Icíar Bollaín. Spanien, México 2010. Spanska / Svensk undertext. 104 min

Den hängivne idealisten Sebastián har svurit på att göra en film om en av världens största ikoner; Christopher Columbus. Hans film ska visa vilka krafter som Columbus satte igång; guldfebern, slavhandeln och det fruktansvärda våld som mötte de indianer som gjorde motstånd. Samtidigt som inspelningen pågår i och runt staden Cochabamba, ökar oron bland befolkningen, då stadens vatten säljs ut till ett brittiskt-amerikanskt företag. Våldet trappas upp för att till slut explodera i det numera ökända Bolivianska vattenkriget – ett krig som faktiskt hände i april 2000. 500 år efter Columbus möts återigen träkäppar och tillhyggen en välrustad armé. David mot Goliath. Men den här gången handlar inte striden om guld, utan om det enklaste av våra livsresurser – vatten.

I samarbete med Antirasistiska Filmdagar

LUND

Tisdag 3 november 09.30-11.00
Los Lobos
Spelfilm. Regi: Samuel Kishi Leopo. Mexiko, 2020. Tal: Spanska med engelsk undertext. Längd: 95 min.
Åk 5-7

“We want to go Disney. One ticket please“. Max och Leo sitter på golvet i en sliten lägenhet och övar sig på engelska. De har precis kommit till USA från Mexiko tillsammans med sin mamma, som nu kämpar med att få vardagen som papperslös immigrant att gå ihop. Medan mamman jobbar tillbringar bröderna dagarna med att rita och drömma om Disneyland.

 

 

Torsdag 5 november 09.30-11.00
The Sharks / Los tiburones
Regi: Lucia Garibaldi. Spelfilm. Uruguay, 2018. Tal: Spanska. Engelsk undertext. Längd: 83 min.
Tonårsfilm +12

14-åriga Rosina sommarjobbar för sin pappa och träffar den äldre killen Joselo som gör sexuella närmanden mot henne. Men efter att hon följt med Joselo in i hans garage verkar hans intresse svalna. Rosina börja nu stalka honom och en besatthet av att på något sätt hämnas växer fram. Välspelad och angelägen coming of age-film.

Visningarna i Lund görs i samarbete med BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestival) och Skolbio Lund