Skolvisningar 2021

MALMÖ Tisdag 12 oktober PANORA

FILM OCH SAMTAL: Amerikas kolonisering

Den 12 oktober har i århundraden firats som dagen för Columbus ”upptäckt” av Amerika. På senare tid har dagen i stället uppmärksammats som urfolkens kamp mot européernas kolonisering – en kolonisering som på olika vis fortgår.  Latinamerika i Fokus lyfter dagen i samarbete med ARF  (Antirasistiska Filmdagar).

Kl 09:00-10:45: MEZQUITES HJÄRTA / CORAZÓN DE MEZQUITE

Regi: Ana Laura Calderón. Mexiko, 2020. Längd: 74 min. Spansk tal med svensk undertext
ÅK 4-6

Lucia tillhör urfolket Yorome i norra Mexiko. Enligt traditionen skall flickor inte spela musik. Men Lucia lär sig spela harpa och vill uppträda på skolans högtidsfirande. Nu är det på tiden att den nya generationen börjar ifrågasätta förlegade idéer om hur saker och ting ska vara. En stämningsfull, varm och humanistisk barnfilm om drömmar och jämställdhet som inte lämnar någon oberörd. Vinnare Malmö stads barnfilmpris 2021 på BUFF.

Samtal efter filmen
ARF pedagogen Alejandra Pizarro Correa samtalar med barnen om filmens tema. Vilka är Yorome urfolket? Hur lever de idag? Hur levde de förr i tiden?

Visning i Lund: Tisdag 9 november kl 09:00-11:00, Biograf Kino.

Kl. 12:30-14:50: TILL OCH MED REGNET / TAMBIÉN LA LLUVIA

Regi: Icíar Bollaín, Spanien 2011. Längd 104 min. Spansk tal med svensk undertext
Gymnasiet

Den hängivne idealisten Sebastián har svurit på att göra en film om en av världens största ikoner: Christopher Columbus. Han tänker slå hål på myten om att Columbus bidrag till att civilisera Amerika skulle ha varit en god gärning. Hans film ska istället visa vilka krafter som Columbus satte igång: guldfebern, slavhandeln och det fruktansvärda våld som mötte de indianer som gjorde motstånd. Skådespelaren som gör rollen som Columbus utmanar ständigt sin regissör och anklagar honom för hyckleri och billig manipulation. Sebastiáns vän och producent Costa tar detta med ro. Allt han bryr sig om är att filmen blir klar i tid och inom budget. Costa bestämmer att de ska filma i Bolivia, där det är billigt och mest ”indianskt” av alla Latinamerikanska länder. Samtidigt som inspelningen pågår i och runt staden Cochabamba, ökar oron bland befolkningen, då stadens vatten säljs ut till ett brittiskt-amerikanskt företag. Våldet trappas upp för att till slut explodera i det numera ökända Bolivianska vattenkriget – ett krig som faktiskt hände i april 2000. 500 år efter Columbus möts återigen träkäppar och tillhyggen en välrustad armé. David mot Goliath. Men den här gången handlar inte striden om guld, utan om det enklaste av våra livsresurser – vatten.

Föredrag efter filmen
Carmen Blanco Valer
håller i ett föredrag efter filmen. Vad innebar koloniseringen av Amerika för urfolken och vilka konsekvenser finner vi än idag? Carmen Blanco Valer är folkbildare och internationell urfolksaktivist. Hon arbetar som folkhögskollärare vid Färnebo folkhögskola i Uppsala.


LUND: Onsdag 10 november KINO

MALMÖ Torsdag 25 november  PANORA

Kl.  09.00-11:00, FILM OCH SAMTAL: MATEO

Regi: Maria Gamboa. Colombia, Frankrike 2014. 86 min.
Spansk tal med engelsk undertext
ÅK 9 och Gymnasiet

Mateo är 16 år gammal och jobbar åt sin morbror Walter, en lokal maffiaboss. Han samlar in utpressningspengar från säljaren på en marknad i  Barrancabermejas, ett av de mest våldsamma område i Colombia. Lönen han får av sin morbror använder han för att  hjälpa sin mor.

En dag går Mateo på med att  infiltrera en lokal teatergrupp med syfte att avslöja sina medlemmars politiska aktiviteter. Gruppen leds av en okonventionell präst. Så småningom blir Mateo mer och mer involverad i gruppens kreativa livsstil. Detta gillas dock inte av Walter som pressar Mateo mot ett vägval med oundvikliga konsekvenser som följd. Berättelsen baseras på verkliga historier. Mateo och hans mamma hittar till sist varandra och nya möjligheter till ett värdigare liv.

Eva Sandström, grundskollärare, presenterar filmen.

Visning i Lund: Onsdag 10 november kl 09:00-11:00, Biograf Kino.