2020


2020

Program på PDF

Klicka på bilden för att ladda ner

Årets vinjett

De sociala rörelser i Chile hedras i årets vinjett. Vi hämtar inspiration från Bélgica Castros arpilleras, särskilt från de broderade ögon som symboliserar att våga se verkligheten.

Grafisk formgivning: Néstor Márquez Gutiérrez
Animation: Andrés Díaz García
Musik: César Peña

Konst & kultur

Årets Utställning: Arpilleras por la memoria, av Bélgica Castro Fuentes

Med tyg och nål uttrycker Bélgica Castro Fuentes sina sorger och längtan efter rättvisa. Arpilleras, en typ av textilkonst har varit aktuell sedan Pinochets diktatur i Chile. Bélgica tog tillbaka sin konst för att belysa de sociala rörelser som startade om i Chile 2019.

Den här symbolisk samlingen ställdes ut i Biograf Panora, Malmö, 19 okt-22 nov. Utställningen var en del av årets upplagan av Latinamerika i fokus, kultur- och filmfestival.

Konst och text: Bélgica Castro Fuentes
Översättning: Mayari Cantoni och Eva Sandström
Grafisk design: Néstor Márquez Gutiérrez
Animation: Andrés Díaz García
Bild- och videoredigering: Yénika Castillo
Musik: Melow (XXIX), Opo

Installation: Zapatos Rojos, offentlig konst

Replika av Elina Chauvets verk (Ciudad Juárez, Mexiko 2009) för att synliggöra våld mot kvinnor. Ställdes ut på Södertull, Malmö, 17 okt. 2020.

Medverkande: Edmé Domínguez, professor på Göteborgs Universitet. I samarbete med Solidaritet med Ayotzinapa-Sverige, för mänskliga rättigheter i Mexiko.

Samtal och föreläsningar

Chile i fokus: De sociala rörelser vaknar upp

Samtal av Igor Goicovic, doktor i historia, under Latinamerika i fokus kultur- och filmfestival. Modererats av Enrique Pérez. Samtalet är en del av programmet med fokus i Chile där Bélgica Castro Fuentes presenterade sin utställning “Arpilleras por la memoria”, och kortfilmen “Chile Despierta”, av Daniel Pastene visades.

Tolkar: Mayarí Cantoni och Camilla Hidalgo.

Colombia i fokus: Den obefintliga freden

Under Latinamerika i fokus kultur- och filmfestivalen dedikerade vi en dag om att prata om den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Colombia.
Här har vi de två första samtal:

– “Krigen mitt i freden”, av Jaime Gómez, författare och aktivist. Samtalet är på svenska.
– “Erfarenheter från landsbygden”, av César Muñoz, regional koordinator på ForumCiv Latinamerika och Karibien, från Bogotá. Samtalet är på spanska med live översättning till svenska.

Detta event ägde rum på Biograf Panora, Malmö, 21 oktober 2020.
Teknik: Matias Nielsen
Tolk: Mayarí Cantoni

VR upplevelse: Detta är inte tango – den motstridiga omfamningen

Under festivalen presenterade vi för första gången, en Virtual Reality dokumentärfilm: “Detta är inte tango – den motstridiga omfamningen” (Esto no es tango: El abrazo disidente). Besökare berättar om den här nya upplevelsen på festivalen. Visningen ägde rum på Biograf Panora, Malmö, 25 okt 2020.

Intervju och teknik: Matias Nielsen
Video redigering: Candelaria Beatriz Gutiérrez Pesoga
Eventet gjordes med stöd av ABF Malmö, Boost HSB och Cool Minds Malmö.

Bildgalleri